Νέο τοπίο στα εισοδήματα των εργαζομένων φέρνει η επέκταση των 27 κλαδικών συμβάσεων – Μέσα σε 15 μέρες θα ξεκινήσει η επέκταση των συμβάσεων σε τουρισμό, ναυτιλία και τράπεζες. Πώς θα γίνει το άλμα από τα 586 ευρώ σε μισθούς πάνω από 800 ευρώ
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν σημαντικές αυξήσεις στις απολαβές τους, καθώς τις επόμενες δεκαπέντε μέρες θα ξεκινήσει η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις τράπεζες, υποστήριξε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7.
Η υπουργός Εργασίας προσδιόρισε για τις αρχές του νέου έτους την αύξηση στον κατώτατο μισθό προσθέτοντας ότι θα επανεξεταστεί σε δεύτερο χρόνο το θέμα της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού που ισχύει για εργαζομένους ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Επίσης ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Αν. Νεφελούδης μιλώντας Στο Κόκκινο 105,5 σημείωσε ότι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με επιχειρησιακές ή άλλου τύπου συμβάσεις θα δικαιούνται άμεσα αύξηση στον κατώτατο από τα 586 ευρώ σήμερα σε πάνω από 800 ευρώ.
Σε τουρισμό, ναυτιλία και τράπεζες οι πρώτες επεκτάσεις
Αναλύοντας πώς η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα αλλάξει το τοπίο η υπουργός Εργασίας ανέφερε: «Μία κλαδική σύμβαση που έχει υπογραφεί από εργοδότες που απασχολούν το 51% του κλάδου μπορεί να κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική για όλον τον κλάδο από τον υπουργό Εργασίας και άρα να ισχύει υποχρεωτικά και για τους εργοδότες / επιχειρήσεις που δεν την έχουν υπογράψει». Πρόσθεσε επίσης ότι «εφόσον μία κλαδική ή επιχειρησιακή σύμβαση είναι πιο ευνοϊκή για έναν εργαζόμενο που έχει υπογράψει ατομική σύμβαση, υπερισχύει η πιο ευνοϊκή σύμβαση για τον εργαζόμενο». Όπως τόνισε ακόμα κατά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (την περασμένη Παρασκευή) έγινε ένας πρώτος έλεγχος εάν οι ισχύουσες κλαδικές ΣΣΕ πληρούν την προϋπόθεση της κάλυψης του 51%, υπογραμμίζοντας ότι «φαίνεται πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μπορέσουμε σίγουρα να επεκτείνουμε κλαδικές συμβάσεις στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις τράπεζες».
Το πόρισμα για τον κατώτατο
Σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και τον υποκατώτατο για τους νέους κάτω των 25 ετών, η υπουργός Εργασίας τόνισε:
“Σε σχέση με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνταχθούν κάποιες εκθέσεις από επιστημονικούς φορείς και θα υπάρξει πόρισμα επιτροπής εμπειρογνομόνων για τον καθορισμό του ύψους της αύξησης. Ο υπουργός Εργασίας με βάση αυτά, θα νομοθετήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό θα γίνει μέσα σε περίπου ένα τετράμηνο. Πρόθεσή μας είναι να έχει γίνει στις αρχές του 2019.
Ο υποκατώτατος μισθός για νέους έως 24 ετών φτάνει στα 510 ευρώ και στην Ευρώπη δεν ισχύει. Όπου υπάρχει υποκατώτατος μισθός συνδέεται με την εμπειρία και όχι με την ηλικία.
Έχει κριθεί από ευρωπαϊκή επιτροπή ως εντελώς προβληματικό, γιατί αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας. Ως θέση αρχής δεν πρέπει να υπάρχει. Θα το εξετάσουμε στον χρόνο του”.
Αυξήσεις μέσω από 27 ενεργές κλαδικές συμβάσεις
Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με επιχειρησιακές ή άλλου τύπου συμβάσεις θα δικαιούνται άμεσα αύξηση στον κατώτατο από τα 586 ευρώ σήμερα σε πάνω από 800 ευρώ με την επικύρωση από την υπουργό Εργασίας της απόφασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για επικύρωση της επεκτασιμότητας των 27 κλαδικών και 13 ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων, αρχής γενομένης από τα ξενοδοχεία, τις τράπεζες και τα ναυτιλιακά, είπε Στο Κόκκινο ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης.
“Έχουμε ήδη σήμερα 27 κλαδικές συμβάσεις σε ισχύ στις 21 Αυγούστου, αλλά και 13 ομοιοεπαγγελματικές» είπε ο κ. Νεφελούδης προσθέτοντας:
«Την Παρασκευή έγινε η πρώτη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που αποφάσισε ότι θα θέσει σε διαδικασία υποχρεωτικής επέκτασης όλες αυτές τις κλαδικές συμβάσεις που είναι σε ισχύ, από τις 21 Αυγούστου και ξεκινάει η τεχνική επεξεργασία», συνέχισε ο ίδιος, προσθέτοντας:
* Πρώτη ομάδα συμβάσεων που θα πάει σε διαδικασία επέκτασης είναι αυτή που αφορά τα ξενοδοχεία. Τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τελειώνει η σύγκριση των στοιχείων με αυτά της Εργάνης για να πιστοποιηθεί το 50%+1.
* Δεύτερη είναι οι τράπεζες, η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ιδιομορφία εκεί είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία εργοδοτική οργάνωση και η κλαδική είναι υπογεγραμμένη με τις τράπεζες. Κατά συνέπεια ο νόμος τεκμηριώνει το 70% περίπου της συμμετοχής εργαζόμενων στην κλαδική, που πλέον θα ισχύει για όλους.
* Υπάρχουν τέσσερις συμβάσεις κλαδικού χαρακτήρα για ναυτιλιακές, διοικητικές και άλλες υπηρεσίες (όχι ναυτικοί), που αφορούν περίπου το 85% του κλάδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τις ναυτιλιακές, αναμένονται έως αύριο, οπότε η επέκταση σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.
* «Υπάρχουν επίσης σε ισχύ πολύ σημαντικές κλαδικές συμβάσεις στον καπνό, τα πετρέλαια, τα τσιμέντα. Αυτές είναι σε δεύτερο επίπεδο και, σε συνεργασία με τον ΣΕΒ, θα προχωρήσουμε άμεσα στην τεχνική επεξεργασία» ανέφερε προσθέτοντας: “Στόχος είναι να τελειώσουμε πολύ γρήγορα όλο το πακέτο των 27 κλαδικών, να προχωρήσουμε άμεσα, μέσα στον Σεπτέμβριο, ώστε στη συνέχεια να αναλάβει το ΣΕΠΕ τον έλεγχο της εφαρμογής τους».
Ο κ. Νεφελουδης υπογράμμισε ακόμα ότι σήμερα «σε έναν κλάδο μπορεί να εκπροσωπείται στην κλαδική το 50% – 60% των εργαζομένων, όλοι οι υπόλοιποι είναι απροστάτευτοι πλήρως από επιχειρησιακές συμβάσεις με ενώσεις προσώπων και άλλα μορφώματα που εφευρέθηκαν την περίοδο των Μνημονίων επί Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ».
«Αυτοί είναι στα 586 ευρώ, ενώ οι κλαδικές είναι πάνω από 800 ευρώ. Πλέον σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, την επόμενη της απόφασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας και την επικύρωση από την υπουργό Εργασίας, είναι υποχρεωμένοι εργοδότες με αυτού του τύπου τις επιχειρησιακές συμβάσεις να προβούν σε αυξήσεις σε αυτούς τους δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους», όπως τόνισε.